Hozon Finishes - Sensei Natural Wood Oil 2K (312 ml)

Slut i lager!

Hozon Finishes 2-komponent olja. Sensei Natural Wood är en ljus/vit olja som behåller ljusa träslags naturliga och obehandlade utseende.

När du har stora krav på att ytan ska tåla de absolut svåraste spill du kan göra i ett hem, vill ha en yta som klarar dessa spill under en mycket lång exponeringstid. Då är vår 2k olja för dig.

  • Högre reptålighet
  • Matt eller satin glans ( läs appliceringsteknik på burk)
  • Tål kaffe,rödvin,kemikalier,rödbeta, m.m
  • På mindre slitytor 1 applicering , på ytor med hög trafik (golv,bänkskiva m.m) 2 lager

Hozon oljor och hårdvaxolja kan appliceras på ytor som är i kontakt med livsmedel, ex. bänkskivor, skärbrädor och matbord.

Använda Hozon oljor och vax

Hur använder man Hozon Finishes oljor & vaxer?

Applicering sker vid 180-240 kornigt slippapper. För en satinglans mellanslipar man lätt första lagret med 500 korn slippapper. Våra oljor och vax fungerar utmärkt för både interiört och exteriört bruk. Samtliga oljor och vaxer är yttorra efter ett dygn och kan belastas lätt efter 2-3 dygn. Låt härda i 2-3 veckor innan ytan utsätts för vätskor. Om du använder härdaren till Sensei eller Samurai så halveras härdningstiden.

Sensei Base Oil & Pigmented Series:  Vår grundolja med och utan bets är en mycket tunn olja som penetrerar djupt ner i träet. Med denna får du ett långvarigt skydd mot spill som kaffe, ketchup, alkohol, vatten m.m. Skura, pensla, eller rolla ut oljan. Låt den ligga i 1-2 timmar och polera sedan av överskottet tills den känns nära yttorr. Efter 24-48h kan man mellanslipa och upprepa med tunnare lager, alternativt använda vår härdare Rapid Hardener, Samurai Hardwax Oil eller Karate Wax som top coat. Den kan med fördel värmas upp för extra penetrering, speciellt när man ytbehandlar utemöbler. 

Samurai Hardwax Oil: Vår hårdvaxolja jobbar sig både djupt ner i träet och bildar en film utav vax på ytan för ett extra skydd. Den är mycket värmetålig och skyddar mot de mest vanliga spillen. Vi extra utsatta ytor så som matbord, köksbänkar med mera rekommenderas 2-3 lager.

Karate Wax: Vårt hårdvax med en hög andel naturliga, växtbaserade vaxer som är speciellt utvalda för deras hårda och värmetåliga egenskaper. Hårdvaxet ihop med Sensei Base Oil som grund ger ett mycket bra skydd för ex. matbord, köksbänkar, utemöbler med mera. Hårdvaxet är mycket drygt och en 250 ml burk räcker länge som både första behandling och underhållsbehandling. 

Rapid Hardener: Detta är en härdare som kan blandas med Sensei Base Oil/Pigmented Series men även Samurai Hardwaxoil, om man är ute efter ett tjockare skikt i ett lager. Härdaren halverar härdningstiden ner till 7-10 dagar, beroende på klimat i rummet. Den gör även ytan mer reptålig, mer UV skyddad och resistens mot kemiska vätskor (tex. regöringsmedel som Ajax). Blandningsförhållanden enligt vikt är 100  - 25. Dvs 100 gram olja ska ha 25 gram härdare. OBS! Blandas noga och använd alltid handskar när du arbetar med Rapid Hardener.

OBS! Innehåller isocyanater.

Säkerhetsdatablad finns att rekvirera 


Appliceringen

Sker med fördel genom spackling (gummi, plastkort) eller skurnylon. Applicera ett tunt lager som du låter träet suga åt sig under 40 min, buffa sedan av med luddfri trasa, upprepa vid behov. För en glansigare finish kan man efter 24 timmar mellanslipa lätt med 500 korn slippapper. Det går även bra att applicera ett andra lager utan att mellanslipa om man vill bevara mer av träets lite ojämna struktur och ådring. Var noga med att polera av allt överskott tills ytan känns nära torr att beröra.

Hårdvaxoljan lägger du på genom att först vaxa på i cirkulära rörelser, sedan vänta 30-60 minuter innan ni polerar av. Man kan även för bättre penetration värma vaxet något till 60-70 grader.

Karatewax: Detta vax innehåller en stor andel hårda vaxer som tål både slit och spill. Den är ett mycket bra komplement till grundoljan Samurai Base Oil och kan poleras till en glansig och mycket vattenavvisande yta. Den är lätt att applicera som underhållsvax och fyller igen repor samt ojämt slitage med mycket gott resultat. Applicera hårdvaxet med en skurnylon för hand eller med skurnylon på en excenterslip. Polera sedan av ytan med en luddfri trasa tills ytan känns nära torr.

Täckningsgrad (beroende på appliceringsteknik & erfarenhet) 250 ml:

Sensei Base Oil: 15-25 m2
Samurai Hardwax Oil: 30- 50 m2
Karate Wax:  40 – 60 m2

 

Exempel, Hur behandlar jag min bänkskiva eller matbord?

En olja för ytor som är i kontakt med livsmedel ska vara fri ifrån gifter som kan kontaminera.

Steg för steg

  • Se till att ytan är ren ifrån gammal olja/lack. Använd med fördel en slipmaskin.
  • Torka bort damm och smuts
  • Sensei Base Oil som grundolja, se applicering på produktens QR-kod.
  • Vänta 24-48h innan du applicerar antingen mer Sensei Base Oil eller för ytterligare slitskydd applicerar du istället nu Samurai Hardwax Oil, eller för allra högsta skydd Karate Wax.
  • Låt härda! Efter 48-72h kan man lätt belasta ytan. Det är dock viktigt att tänka på att låta våra oljor och vaxer härda fullt (ca 2-3 veckor) innan man utsätter ytorna för väta.